onsdag 24 november 2010

Det rullar på.......

Igår på morgonen kom L och hade köpt med sig smarriga glassbakelser och bjöd på.
Det blev en kort, men trevlig visit, för K hade tid hos tandhygienisten i Jönköping klockan 11:00.
Vi åkte i god tid, eftersom det var jättebesvärligt väglag. Det får vi nog räkna med många gånger framöver, trots att det är drop in på Onkologen. . Det vill till att planera restiden. K har nu en diger lista på besökstider till tandhygienist, dietist, läkare och så strålningen, som är varje vardag. Läkarbesök kommer att bli en gång i veckan. Det är ett fantastiskt samarbete mellan alla som är inblandade i behandlingen. Och alla är så trevliga att ha att göra med.
När vi kom hem vid halv femtiden, fanns det nybryggt kaffe till oss :) T med familj hade kommit och börjat lite smått med pepparkaksbaket. K och P hade varit ute och skottat snö. Käre maken och jag är så lyckligt lottade. L erbjöd sig att skotta på morgonen när han var här hos oss, K ringde och sa innan vi åkte till Jönköping att de skottar när de kommer och M ringde och sa att han kommer ut senare under dagen och skottar. Det känns tryggt.
Efter fikat var det fullt håll igång runt pepparkaksdegen. En ganska stor del av degen, försvann på något märkligt sätt, ner i vissa magar ;) P och C lät fantasin flöda när de bakade.
Det blev varierande konstverk, allt från initialer, till "Charlotta", en flicka som C gjorde på
frihand.
Idag hade K besök hos dietisten klockan 10:15. Väglaget var inte riktigt så besvärligt som igår.
Besöket var givande, med kostråd inför hela behandlingen. K kommer noga att följas upp, det får inte bli någon stor viktminskning.
Strålningen gick `bra´ idag, som de två tidigare. Men, det är jobbigt för K med masken och vad det innebär att ha den på sig. Förhoppningsvis skall nu, när de tre första strålningarna är avklarade, behandlingarna ta lite kortare tid.
När allt var klart för idag, åt vi en god lunch på Matilda, sjukhuset restaurang. Den kan jag varmt rekommendera.
Väl hemkomna såg vi till att vi fick lite frisk luft och motion :). K plogade vägen, med vår käre trotjänare, en rejält gammal, men effektiv traktor. Jag skottade gångarna.
Torsdag och fredag är det drop in med strålning, som gäller. Inte några andra besök. Det blir med andra ord lite sovmorgon i morgon ;)
T.C.Y

måndag 22 november 2010

Snö, strålningspremiär och pepparkaksdeg


På förmiddagen kom lillebror L ut och hälsade på.Det är alltid lika kul, antingen det blir en liten kort titt eller en fikastund vid köksbordet. Idag började han med att skotta gången till huset innan han kom in. Tack. Det var bra, eftersom K skulle vara i Jönköping kl.13:00, och inte hann med någon skottning.
Besöket började hos en sjuksköterska, för viktig information om kommande strålningar. Det blev lite `korvstoppning´, men det som vi inte tog till oss idag, får vi fråga om. Vi har i varje fall förstått att biverkningarna kommer bli ganska kämpiga.
Därefter var det dags för första strålningen av trettiofyra. Vad skönt, strålningen idag, gick betydligt bättre än simuleringen, då masken tryckte alldeles för hårt mot pannan och huvudet. De tre första behandlingarna kommer att ta längre tid än övriga. Detta för att det är mycket som skall kontrolleras och fotograferas mm. Inget får lämnas åt slumpen. BRA!!
Nu skall jag göra pepparkaksdeg. T med familj kommer i morgon och bakar sina pepparkakor. Tidigare än vad traditionen säger, men det har vi planerat efter T's nästa behandling, som är på tisdag nästa vecka.
I morgon vänder vi kosan mot Jönköping igen. Väderprognosen för i morgon är inte tilltalande, vi får räkna med trafiksvårigheter.
Först blir det besök hos tandhygienist och därefter strålning.
Tåget rullar vidare ;)
T.C.Y

söndag 21 november 2010

Tjuvstart på julstöket



Dagen började med, att jag som tradition på lördagar, fick frukost på sängen av K. Härligt!
Våra goa barn fortsatte sen att förgylla lördagen.
M kom på förmiddagen för att skotta snö. Både gångar och Amadeus `toalett´ ( uppskottade gångar på gräsmattan :) ) blev ordentligt skottade. Tack M.
Eftersom jag inte kunde komma in på internet igår kväll på laptopen, hur jag än försökte, tog M med sig routern till J för att kolla upp den. Märkligt, då fungerade den. J ringde och sa det måste vara något annat fel. MEN VAD?!
Både M och J kom tillbaks på eftermiddagen, för att vår lille datorkille skulle kunna undersöka vad som var fel. Vad hade jag gjort? Det kunde jag inte svara på. Sen säger J, "Farmor, varför har du stängt av internet"? Det hade jag inte....... trodde jag. Av misstag hade jag råkat stänga av internet med en knapp, som jag inte ens visste fanns. Inte lätt att vara pensionär i dataålderns tid ;) Tack J för att du alltid ställer upp och hjälper oss, när vi har `datorbekymmer´.
På eftermiddagen kom T med familj. Nu var det korvtillverkning på gång. C hade igår kväll förberett sig, med att lägga fram sitt egentillverkade förkläde och en av sina hattar. Förklädet, så klart skulle hon ha för att skydda kläderna med och hatten för att det inte skulle komma hår i korven :D
P började med att köra cross. Slirigt och roligt i snön.

C började med att skölja fjälstren. Sen var det full fart på T (så mycket hon orkade), C och mig.




När P, och K som också var med, kom in från crosskörningen, bytte de av oss. Efter ett tag kom så K och hjälpte till. "Många kockar lagar dålig soppa", stämde inte idag. Det blev närmre tio meter korv.
C ville göra några "specialare". Så klart hon skulle göra det ;) (vad det nu var för något.) Visst blev det två "specialare".
När `korvtillverkarna´åkt hem, skulle jag lägga ner korvarna i plastpåsar, för att sen frysa dem. Det var inte så enkelt som jag trodde. Den lilla tjejen med hatten, hade knutit i hop hälften av korvarna två och två (din lilla härliga tösabit) . Vad ska man annars ha snörstumparna till? ( hehehehe)
Tack T, K, P och C för hjälp och sällskapet runt köksbordet :)I Fredags var K på återbesök på Käkkirurgen. Det var fortfarande inte riktigt läkt efter tandoperationen. Hoppas det läkt bra till måndag, då är det meningen att strålningen äntligen skall komma igång. Hoppas!
T.C.Y

måndag 15 november 2010

Ändrade tider i veckan

Strålningssimuleringen som K gjorde i dag på Onkologen fungerade bra. Men det var smärtsamma 15 minuter, den tid som strålningen tar :( Ev kan kanske maskens tryck på ansiktet, huvudet, kan lättas liiiite. Det hoppas jag verkligen. Den skall sitta så tajt, som om den vore ett andra hudlager.
Det kändes trots allt så positivt att behandlingen skulle starta på onsdag. Men, en stund efter vi kommit hem från Jönköping, ringde en sköterska från Onkologen och ändrade tiden. Läkaren, hade efter kontakt med tandläkaren beslutat att ingen strålning får sätta igång, innan K's återbesök hos tandläkaren på fredag. Strålning, innan det är helt läkt efter operationen i käken, kommer att göra läkningsprocessen svår. Så nu hoppas vi att det har läkt fint till fredag. Ny tid för strålning är måndag i nästa vecka.
På köpet blir det två lediga dagar i veckan. Inget ont utan det har något gott med sig ;) Det vill till att hitta de små ljusglimtarna, för de finns alltid någonstans.
I morgon åker vi till Jönköping igen, men nu är det tandhygienistens tur att få besök av K. Efter besöket blir det lagom att gå och äta lunch. Då slipper vi, eller kanske rättare sagt Krister, som oftast står för matlangning nu för tiden, fixa till något hemma ;)
Igår doppade jag alla mina orkidéer. När alla fönsterbrädor ändå var tömda på krukväxter, passade jag på att tvätta fönstren på insidan. Hoppas det blir en fin dag i morgon, i varje fall inget regn. Då räknar jag med att de fönster, som inte är vändbara, ska bli putsade utvändigt.
T.C.Y

söndag 14 november 2010

Veckan som gått


Veckan som gått har varit en ganska intensiv vecka. Detta får vi, K och jag räkna med ett antal veckor framöver.
Veckan började med en mysig måndagskväll, då vi var hos min syster A på uppvaktning. Som alltid vankades det god mat hos henne.
Tisdagen förflöt i "efterrättens" tecken. Vi var och hämtade C när hon slutade skolan. Lite mellanmål, sen bar det av till kören som hon går på. Det blev Morfar, som fick äran att gå med denna gång. Jag var hemma och tog emot P, när han kom från skolan. Det är alltid lika mysigt att få rå om dem på egen hand. T och K var i Jönköping , T fick sin andra cellgiftsbehandling av fyra.....nedräkningen har börjat.
Samtidigt har vi, K och jag, hoppat på snabbtåget till Jönköping nu.
I onsdags hade K tid till Käkkirurgen. Där fick han genomgå en omfattande röntgen, som tog en timma. Detta för att det inte får finnas den minsta infektion i och runt käken. Därefter var det tid för en noggrann undersökning av tänderna. Resultatet av den blev att K hälsades välkommen redan på fredagen för att dra ut två kindtänder. Vilket visades sig på fredagen inte var ` bara´ att dra ut. Varför han behövde ta bort dessa två tänder, berodde på att de kommer att bli helt förstörda av strålningen, när den väl blir av. Tandläkaren hade tidigare varit i kontakt med onkologen, som tyckte det skulle snabbas på med förberedelserna på käkkirurgin. De vill inte vänta mycket längre på att få köra igång med strålningen. Bra tycker vi. Därför fick K tid redan på fredagen, klockan åtta. En för oss pensionärer tidig tid, eftersom vi lyckats komma ifrån att gå upp tidigt på morgnarna. :)
Torsdagen var jag inne en runda till Värnamo, för att förbereda för barnbarnens adventskalendrar. Deras föräldrar tycker att jag inte skall lägga energi på denna julen, som jag brukar. Men, ingen cancer skall få ta det underbart roliga och mysiga ifrån mig. Jag inhandlade också ingredienser för den traditionella korvtillverkningen,bl.a 6 kg köttfärs och idag frågade C, "när ska vi börja med julmaten och göra julkorven?" Dä ä medicin dä för en mormor :)
T och C mötte senare upp, för en kort fika och inköp av discokläder till C. Det skulle nämligen bli skoldisco på fredagen. Trots att jag förstod att det var väldigt ansträngande för T, tror jag det var bra att hon kom ut en runda i affärer, innan hon får isolera sig hemma igen. Positivt att kunna leva lite normalt, även för bara några dagar mellan behandlingarna.
Fredag morgon var vi så åter på väg till Jönköping. K skulle ju nu dra ut två friska tänder, en på var sida i underkäken. Det gick tyvärr inte som planerat. Efter att tandläkaren kämpat länge, fick K flytta över till operationsrummet. Det blev till att skära upp för att få loss tänderna. Det har för honom, varit en jobbig helg, vad det gällt måltider och värk. Soppa och mos med lättuggat tillbehör har varit vår helgmat. Inte direkt någon god Fars dagsmiddag idag inte :( Däremot fick han flaggan hissad för sig. Dock inte i sådant vackert väder som på bilden, utan i hällande dagsregn.
M och T kom och gratulerade sin Far med paket, och farsdagstårtan byttes ut mot glass.
Kommande vecka rullar tåget på med fart.
Måndag fm skall K till onkologen i Jönköping och göra en simuleringsstrålning. Hoppas den blir till belåtenhet.
Tisdag fm, tillbaks till Jönköping, men till en dietist. K får absolut inte gå ner i vikt. Det blir viktkoll varje vecka. Inte några lättprodukter i fortsättningen.
Onsdag, då har K sin första tid för strålning!!!!!! Nu är vi äntligen där. Vad som nu väntar oss är, Jönköping och onkologen 5 dagar i veckan i 7 veckor.
Torsdag, strålning. Hädanefter är det så fantastiskt positivt, att vi behöver inte några bestämda tider, utan det är `dropin´. Toppen tycker vi, vid denna årstiden vet man inte hurdant väglaget är dag för dag.
Fredag, återbesök till tandläkaren.
Kanske blir det korvtillverkning sen på lördagen :) Hoppas T inte blir för dålig utan att hon också kan vara med i så fall.
Tut, tut säger tåget. Nu är resan i full gång.
T.C.Y

torsdag 4 november 2010

Orkidéträff och födelsedagsgratulation

I lördags åkte jag och orkidévännen G till Blomsterlandet Jönköping på orkidéutställning.
Det var så roligt att träffa några FORK-are igen. Kärt återseende. När vi hade botaniserat klart bland orkidéerna, åkte vi vidare för att fika. Givetvis blev det på A6, under palmen. Det har blivit FORK´s "Palmcafé". Där mötte J, M och H upp . Det blev ett kafferep med mest orkidérelaterade diskussioner.
Sju olika sorter orkidéer hade jag me
d hem. Fyra hybrider och tre `renrasiga´ ;) Två av dem skall jag ge till T, som inte kunde vara med.
I måndags var vi åter i Jönköping. Det blev ett långt besök för K. Men det är vi tacksamma för, eftersom personalen på onkologen hade varit så omtänksamma, och samordnat flera besök samma dag, bara för att vi har lite längre resväg. Tänk vad man sätter värde på sådan omtanke.
Samma dag som vi hade Jönköpingsbesöket fick T lämna sin sjukhussal och komma hem. Det var en härlig känsla, när hon ringde till mobilen och berättade det.
Idag fyller sonen M år. Det firade han med att bjuda P, J och oss föräldrar på restauran
g Bambu i Bredaryd. Det var så mysigt och med god mat. Tänk vad tiden går. Det är märkligt, trots alla år som gott sedan M och T föddes , minns jag så mycket av både dagen före och dagarna efter. Inte så konstigt egentligen. Det är ju de största stunderna i livet. Och så när de i sin tur blev föräldrar så klart.
T.C.Y