torsdag 31 mars 2011

Hoppas!!!

Om några timmar är vi åter igen på väg till Jönköping.
I eftermiddags fick K veta operationstiden, 11:30 skall han infinna sig på operationscentralen.
Jag får försöka se till att underhålla mig själv några timmar. Det är mycket troligt att det blir en runda till A6, där det inte är svårt att fördriva några timmar.
Det jobbiga är inte just tiden, som jag får vänta på att K skall bli klar, utan väntan på resultatet av vad operationen visar.
Men, DET SKALL OCH KOMMER BLI BRA.

 T:C:Y

måndag 28 mars 2011

Sommartid, vårens första fjäril, och nysnö.



                                                    Några orkidéer, som  som blommar nu.









  En gammal orkidésort, Coelogyne cristata, kallas också för Snödrottning.    



 I lördags såg jag årets första fjäril. Det är  lika speciellt varje år. Jag tycker sommaren är på god väg, när jag ser årets första fjäril och sedan när sädesärlan, "Ärland Ärlandsson" kommer tillbaks från sin övervintring på varmare breddgrader..
 Visst är det komiskt! I går kväll föll stora snöflingor, som återigen gjorde  marken vit. Detta nyckfulla väder får vi säkert räkna med långt in i april.
Jag fick hem några nya orkidéplantor i lördags. Det var "orkidévännerna"  J, M och H från Jönköping, som kom på förmiddagen och hade med sig orkidéerna, som jag har köpt av M. Vi fikade och som alltid, blev det mycket orkidéprat.
På eftermiddagen grattade vi M, som tagit klivet in i pensionärsklubben. Med mig hem hade jag receptet på kladdkakan, som hon bl.a bjöd på. Den var sååååå god!

Natten mellan lördag och söndag, är en magisk natt. Att klockan ska flyttas fram från 02:00 till 03:00 en gång om året, det har jag vant mig vid, men för min kropp tar det minst en vecka varje gång, innan den vänjer sig vid omställningen.
Igår var det en  sådan där dag, där tiden gick utan att man vet vart den har tagit vägen. Det blir väl lite så, när man har något framför sig som väntar, något man önskar vore avklarat.

En runda ut till växthuset blev det ändå igår eftermiddag. Där var så skönt, solen värmde gott genom glaset.
Jag satte mig i min gamla korgstol, som jag hade i mitt flickrum på 50-talet, lade upp fötterna på en bänk, vilade huvudet mot stolen och vände ansiktet mot solen. Där satt jag och planerade hur jag skall organisera, när det är dags att starta upp växthuset igen. Plötsligt kändes det inte så skönt längre, jag hade somnat och sovit i över en timma. När jag vaknade hade solen försvunnit, inte alls konstigt att jag frös.
Då smakade det bra med nybryggt kaffe, som K bjöd på när jag kom in :)

Ofta, ofta tränger tankarna på mina tre kära, som drabbats av sjukdom, bort alla andra tankar.
Marie Fredriksson, med sin fina röst, har bevisat att denna avskyvärda sjukdom verkligen kan besegras.

Marie´s inspelning av "Tro", tycker jag är så fin, jag delar gärna med mig av den till dig :)
http://www.youtube.com/watch?v=zQNQHMLJzG4&feature=mfu_in_order&list=UL

T.C.Y

tisdag 22 mars 2011

Att sätta värde på det lilla, som till exempel små vårtecken

Tsunami, jordbävning, kärnkraftverk och en ruskigt hemsk diktator.
Vad är det för värld vi lever i. Dessa händelser, är nu de största nyheterna i TV och radions nyhetssändningar. Stackars människor, både i Japan och Libyen. Efter nyheterna kommer oftast väderprognosen.......vad är det att klaga på kyla och snö i 4-5 månader?
Jag har gjort det, men är evigt tacksam att jag bor i Sverige. Fyra årstider, bra sjukvård och inte några naturkatastrofer att tala om. Några höststormar, bl.a Gudrun och Per har farit fram rejält här, men har inte tagit med sig tusentals människor och hem.

I torsdags var P och C här, det var studiedag i skolan. Solen sken, så C och jag tog med kameran när vi gjorde den dagliga utfodringsrundan för rådjuren.
 C passade samtidigt på att rensa bland sina smultronplantor, som drivits upp från frön, som hon sådde förra sommaren. Under tiden höll P och Morfar på att greja med P´s nya cross.
I dagens blogg tänker jag lägga in en del bilder, om de vårtecken jag hittat senaste veckan.

Under veckan som gått, har K fått kallelse till Ö-N-H i Jönköping.
Han har fått tid till 31/3, och då skall läkaren undersöka om strålningsbehandlingen har tagit bort tumören, och hur det ser ut inuti halsen, där han strålats. Detta görs under narkos.

Här kommer lite vårtecken, och jag skall försöka komma ihåg att fota desamma, om ungefär en vecka. Intressant att se hur naturen förändras efter hand.
                                                            
                                                           
                                                                  VÄXTHUSET




 
                                         Smultronplantor och gräslök har vaknat till.         

                                          " Videungarna" och......



                                          Blodboken har också vaknat.


                                         Amadeus's `vintertoalett´ har blivit grön.



                                        Jag vill inte skryta, men detta är VÅR Autostrada ;)



                                          Om några veckor hoppas jag hitta Blåsippor.



                                             Lite is pryder ännu, den  porlande bäcken.
                                            (Bilden är tagen av C :)  )

T.C.Y



                                               

torsdag 17 mars 2011

Efterrätt mitt i veckan.

C ringde i eftermiddags och frågade om hon får komma och sova över hos oss i natt. "Jag vet inte om P hänger med", fortsatte hon.
Jodå, nu ligger det två av våra tre "Livets efterrätter" och sussar så gott :) Det skulle vara mysigt om alla tre sov över här samtidigt någon gång.
Det var roligt när de sov över natt, när de var yngre, men nu är det mer som att ha små, vuxna på besök. Det blir många gemytliga pratstunder. Vi är glada så länge vi får rå om våra tre godingar lite då och då.

Lite `nattamat´ blev det innan läggdags. P käkade två smörgåsar med banan som pålägg, C åt fruktsallad. MYSIGT!!!!

Jag får nog lägga mig och sova snart också. I morgon blir det säkert lite kortare sovmorgon ;) ;)

T.C.Y.

söndag 13 mars 2011

Melodifestivalen 2011 och lite till

 Så är det  då  klart, vilken artist och låt som får representera Sverige i Tyskland. Och inte blev det min favorit i år heller :(
 http://www.youtube.com/watch?v=9iIcoRrZT2o   
När nu inte Swingfly vann, hade jag gärna sett att, The Moniker med "Oh My God", hade vunnit.
Nu blir det till att hålla tummarna för Erik Saade.

Idag har det varit ännu en dag med snö och grått väder. Jag som egentligen tycker om vintern har,  vad jag tror som de flesta, tröttnat på den nu. Nu behöver vi sol och flera plusgrader. Det är bara drygt en vecka till Vårdagjämningen, och två veckor tills vi får sommartid igen.

I eftermiddags fick vi besök av M, det är alltid lika roligt när "ungarna" kommer hem :)
Lite senare kom K och P och visade upp crossen, som P köpt idag. Det gick inte ta miste på hur lycklig P var över sitt nyförvärv.

Med risk för att vá tjötig!!................men igår var jag tvungen att fota rådjuren igen ;)  Jag pratade med  `söstra mi ´ i telefon , när jag fick se två rådjur, som var framme och åt på ängen intill huset, och en liten bit därifrån, låg ett rådjur och vilade i snön.



Under tiden jag iakttog dem, kom det några till, som efter att de ätit, också  lade sig för att vila...........


..........hur länge de låg kvar vet jag inte, för till slut så tog mörkret överhand.



                                                 Till och med duvor gillar rådjursmat :)

T.C.Y

torsdag 10 mars 2011

Mars, en nyckfull månad

I går kände jag plötsligt röklukt inne i huset. Aha, jag tyckte jag kände igen den där lite speciella röklukten från tidigare vårar. Ute sken solen och vad fick jag se när jag tittade ut? Det var K som hade fått kli i fingrarna. Han hade hittat en liten, snöfri plätt på ängen, och den skulle givetvis luntas :) Detta är obligatoriskt varje vår, men normalt brukar snön ha försvunnit, innan luntningen påbörjas.



   Idag var det en helt annan syn jag såg, när jag tittade ut. Vad det snöade!!!! Det var sådan snöflingor , som jag vill ha på julafton,men de föll inte lugnt och fint, utan for med vindens hastighet  och riktning. Nu vill jag inte ha mer snö. Nu får det räcka för denna vintern. Fast jag är ganska säker på, att vi nog får räkna med mer snö och ända in i April, om inte längre. Hoppas jag har fel.


 När jag ser bilden på orkidén vid fönstret, tycker jag kontrasten är mäktig. En maffig Cymbidium, som står innanför fönstret och tittar ut på det ymniga snöfallet.

T.C.Y

tisdag 8 mars 2011

En sång om sorg och glädje

http://www.youtube.com/watch?v=GSxJ7ut4L-c
"Låt sorgens fåglar flyga över ditt huvud men låt dem aldrig bygga bo i ditt hår".
Jag är så lycklig över varje liten fågel, men den osynliga och fruktansvärda fågel, (cancerspöket), som nu har återkommit, för fjärde gången på mindre än ett år till tre av mina kära, gör allt för att bygga bo hos oss. Den skall inte lyckas, VI SKALL LYCKAS med att schasa bort den.
Varför, varför, varför? Något svar tror jag inte vi får.
Livet går vidare, om möjligt ännu tyngre, än det var innan vi kunde skönja att ljuset börjat återvända.
Det är nu snart fyra veckor sedan K var på återbesök på Ö.N.H i Jönköping. Ett nytt återbesök är planerat inom fyra till sex veckor. Då skall läkaren gå ner i halsen, under narkos, för att se resultatet av strålningen. Vi väntar därför nu på kallelsen.
T har äntligen kommit igång med bassängträningen. Den och sjukgymnastik en gång i veckan, skall försöka få den efterhängsna lymfvätskan lägga sig, plus öka rörligheten i armarna.
De får fortfarande kämpa på med biverkningar.
I slutet av februari drabbades jag av lite vårkänslor. Jag sådde "Nunnetomater", som har en lång och härlig historia bakom sig, och som jag tänker skriva om längre fram. Fröna jag sått är kärnor, som jag sparat från förra årets tomatskörd.


Jag hade hoppats det skulle ta lite längre tid innan fröna skulle börja gro. Idag när jag skulle duscha jorden, fick jag se att de redan börjat skjuta skott. För att de inte skall växa för snabbt och bli rangliga, förpassades de ner i källare under växtbelysningen. Hoppas den svalare temperaturen gör att de växer lite saktare.











Efter tomatsådden, passade jag på att plantera `orkidélökar ´, som jag beställt från Neovita's OrkidéPrat.


Habenaria rabiata fick bosätta sig i varsin kokosnöthalva, nerbäddad i vitmossa och perlite. För att mossan skall kunna hållas lite lagom fuktig, finns det bomullstråd som har ena änden i mossan och den andra i vattnet som finns i ytterkrukan.
Blettila striata, är planterad i greenmix. 
Om det lyckas ända fram till blomning, kommer Habenarian att se ut som den vita orkidén näst längst upp till vänster på sidan.

Idag var jag och tittade till växthuset. Några små, små gröna fjuniga knoppar kunde anas på vinrankan, och gräslöken visade upp några strån på några millimeter. Odlingssäsongen har så sakteliga kommit igång. Och lilla C, min växthuskompis, du får snart komma och rensa bort gamla blad i din odlingslåda med smultron, för nya skott har redan kommit upp :)



På posten i veckan fick jag en gåva av Kusin G, det nalkades Ebbadagen, då jag blev ett år äldre. Det var SÅ och SKÖRDEKALENDERN. Jag har haft den några år, det är intressant att försöka följa den, även om det är mycket jag inte förstår.




I söndags firade jag att jag har fått lägga ännu ett år bakom mig. Många presenter och blommor, uppvaktades  jag med. Det var ännu en fin födelsedag, men det saknades flera personer, som jag också gärna hade sett här runt fikabordet.




Jaha....... vad i all sin dár sysslar gästerna med? Intresset för smörgåstårtan verkar svalt :)
Nej då, kan det vara jultomten, som kommer? Så brukar barnbarnen stå och kika ut genom fönstren, när Tomten är på intågande.

Här kommer orsaken till fönstertittarna.




Ett av alla rådjuren som visade upp sig.
(I morgon måste vi ha kikaren i beredskap, jag tycker mig se, när jag zoomar in bilden,  att den lille kraken är skadad framme på bröstet. Hoppas bara det är pälsen som försvunnit)

T.C.Y