onsdag 31 augusti 2011

Röjardags och mer sjukhusbesök.

Det är ofattbart, jag har fått sådan energi. Kanske det beror  på att jag har ändrat mina matvanor, eller kanske har kroppen fått nog av att gå på `sparlåga ´, som den har gjort i över ett års tid.

Trädgården har fått sig en rejäl genomgång, en klädkammare/förråd, har rensats ut rejält. Där gick det smidigt att rensa. Allt som skulle kastas, åkte ut genom fönstret. Jag vill lova att det var en rejäl hög när jag var klar :)
I kväll började jag med källaren. `Skräphögen´ växte duktigt, och lär få göra så i morgon också, eftersom jag inte blev klar ikväll. Ska jag lita på väderprognosen för morgondagen, så kommer det bli bra väder för fortsatt röjning. Vi hoppas på uppehåll någon av de närmaste dagarna, så Krister kan komma ut med åkgräsklippare och fyrhjuling. Inget regn, innebär minst en resa till soptippen.

En ostkupa, som jag ärvt av min Farmor Emelia, har alltid stått väl förvarad i ett skåp.  Nu har den fått flytta ut från skåpet till matbordet istället, inte som ostkupa utan som rosengömma. Jag tycker den blev en fin prydnad.






I fredags var Krister på kontroll hos tandhygienisten i Jönköping. Det blev inte, som vi hade trott, sista gången. Han har ny tid 30 november, då till både till hygienist och tandläkare.
Då har vi plockat fram adventsstakar, stjärnor och hunnit med att tända första adventsljuset. Det blir om ca tolv veckor ;)

Idag var det min tur för läkarbesök och gastroskopiundersökning. Jag var både glad och stolt när jag kom ut till Krister i väntrummet. Klart jag skulle vara det, läkaren hade inte hittat något allvarligare fel, samtidigt som jag hade fått mycket beröm för "att jag hade svalt kameran vid första sväljningen och varit så duktig under undersökningen, och i och med det underlättat det för läkaren". :) :) ;)
Resultatet av gastropin blev magkatarr plus att hon, läkaren, tog prov på ev magsårbakterier, som i så fall skall behandlas.
På torsdag kommer det bli en liten operation, då skall det röda märket tas bort.

Favoriten bland mina orkidéer, den som blev början på mitt "orkidéberoende", blommar nu. Den är så vacker med sina blå, ca 12 cm breda och 14 cm höga blommor.



"Den Lilla Blå"   Ascocenda



T.C.Y



















































































































onsdag 24 augusti 2011

Augusti....... skolstart, kräftor och mer läkarbesök.

Vart tog sommaren vägen?
Sommarlovet är slut och barnbarnen har fått återgå till skolan igen. Det känns  inte är alls länge sedan, som vi var på deras skolavslutningar. Äldsta barnbarnet är nu gymnasieelev, mellanbarnbarnet har börjat i åttonde klass och den yngsta har börjat mellanstadiet.

I söndags eftermiddag var vi på en spontan men  mycket trevlig kräftskiva hos Tina´s familj. Det var en solig och skön eftermiddag, så vi kunde, som man bör på kräftskivor, sitta ute och `sörplande´njuta av kräftor och annan mat. Enligt tradition fick alla var sin `kräftskivehatt´. Det var åter igen Cajsa, som hade varit kreativ, och tillverkat dem av tidningspapper. :) Det var vackra, klädsamma huvudbonader. :) :)




Inte Diors hattar, men hattar a`la Cajsa.


Nu är vi åter inne i ett kluster med sjukhustider.
Idag hade Krister telefontid med läkaren på Urulogen. Det sista PSAprovet har stigit, därför kommer han att kallas för ett nytt läkarbesök i september. Vi hoppas det besöket innebär, att det räcker med att ett nytt prov tas om tre månader.
På fredag väntar honom ett nytt besök hos tandhygienisten, som vi hoppas blir det sista där. Också det i Jönköping.
Tisdag nästa vecka är det min tur, då skall jag genomgå en undersökning med gastroskopi.
Första september, är det dags för mig igen, då skall det röda märket i ansiktet opereras bort.
13 september, har Krister en kallelse till hjärtläkare, för kontroll efter infarkten.
Däremellan skall det promeneras och tränas efter ett schema, som kom på posten idag från hjärtsjukgymnasten.

Vi hinner med lite trevligare saker också :) En framtida resa till USA, där framför allt Graceland har prio ett för mig, har vi så smått börjat diskutera.
"Dröm om morgondagen, Minns gårdagen, Lev idag".

Ikväll var jag, för första gången på länge, länge på speedway. Yes, vad det var roligt och framför allt spännande! Tyvärr blev det ingen vinst för favoriterna Lejonen, men så nära, matchen slutade oavgjort.
När jag var liten fick jag ibland följa med mina föräldrar på speedway. Det jag bäst kommer ihåg  från de tävlingarna var, den sprutande kolstybben och hur den luktade.
Om Krister köper läktarplats för hela nästa säsong också, kommer jag absolut att göra honom sällskap. Det gav mersmak :)

Nu håller vi tummarna för lilla Cajsa, som i morgon åker på sin årliga kontroll till Stockholm.

T.C.Y


lördag 20 augusti 2011

En riktigt grå och regnig dag.

Besöket hos sjukgymnasten för Krister igår var någorlunda bra. Det var ett besök, som vi upplevde som `nyttigt´. Konditionstestet, visade att han måste vara lyhörd till, vad kroppen säger till om, vid träning.
Till nästa besök, om tre månader, skall han träna efter ett nytt "recept", och samtidigt försiktigt utöka promenadernas längd.

Idag var vi åter igen i Värnamo, men nu på Veterinärhuset. Det var dags för vår älskling Amadeus, att få
 komma hem. Känslomässigt var det svårare än vad jag hade föreställt mig. Det blev så definitivt på något sätt.                                       

Eftersom Cajsa, samma dag som vi tagit bort "Deden", ringde och frågade om hon får vara med på begravningen,  har vi inte begravt honom än. Senast igår påminde hon oss om det, och jag tycker det är viktigt att acceptera hennes önskan.
T.C.Y

torsdag 18 augusti 2011

Lite matprat.

Arbetslusten har så sakteliga återkommit för oss, efter Kristers infarkt.

Gräset växer som bara den, inte konstigt med vädret som har varit. Sol och regn har bytts av, samtidigt som luftfuktigheten har varit hög. Åkgräsklippare och handgräsklippare med motor,.....vilka suveräna uppfinningar ;)
Jag vet, vi behöver inte klippa gräset själva, det är många som erbjudit sig att göra det åt oss, och det är vi så tacksamma för. Men det känns skönt att röra på sig, när man kan göra det i  den takt man själv känner att man klarar av.

När Krister kom hem efter sin dagliga promenad, hade han hittat för oss, årets första kantareller .
Ikväll blev jag därför bjuden på smörstekta kantareller, när jag var klar med ogräsrensningen, som var välbehövlig. Ja förresten, jag blev tidigare idag, bjuden på middag också :)




I söndags fick jag för mig att baka bröd (en limpa), efter ett nytt recept. Den kommer säkert vara ganska länge, den är inte direkt `delikat´, men ändå helt ätbar.
Jag testade att göra en mysli också, som blev god och krispig.






I växthuset finns det nu lite godsaker att hämta.







                                        Tomaterna behöver mer sol för att mogna ordentligt.






                                       
                                                      Vindruvorna ger rekordskörd i år :)






Luktärtor, som växer utanför växthuset.


I morgon skall Krister till Värnamo för att träffa en sjukgymnast. Hoppas hon blir belåten med resultatet av hans  träning.

 T.C.Y













tisdag 9 augusti 2011

Födelsedagsfirande nr.2

Så har vi åter igen varit i Forsheda på födelsedagsuppvaktning. Den andra inom loppet av fem dagar.
Idag var det `dotra vår´, som skulle firas.
Vi bjöds på en jättegod fiskgryta, ris, grekisk sallad och hembakat bröd med oliver i. Efter maten vankades det en god kaka med kolasås, grädde och bär.
Igår för tio år sedan, uppvaktade vi henne på BB i Värnamo.

Idag för femtiotvå år sedan, blev jag Moster för första gången.
Mina föräldrar fick sju barnbarn. Fem pojkar och två flickor. Äldsta barnbarnet blev en flicka, yngsta barnbarnet var också en flicka. Båda födda på samma dag, men med tio års skillnad. Ganska märkligt.

Därför hurrar vi idag för Nettan och Tina.....HURRA HURRA HURRA HURRA!!!!

T.C.Y


måndag 8 augusti 2011

Andra veckan i augusti.

Vi är redan inne i andra veckan i augusti, vart tar tiden vägen? Tiden rusar iväg, och vi lunkar så sakta på med den. Vi lever efter mottot "Carpe diem".

Krister har det första sjukhusbesöket, efter hjärtinfarkten, avklarat. Vad det besöket gav, var lite information om vad läkaren i Jönköping, hade skrivit i remissen till Värnamo om infarkten, och en koll av blodtrycket.
Idag kom en kallelse till Sjukgymnastiken, för hjärtrehabilitering (konditions-och styrkebedömning). Det tycker jag känns positivt.


I fredags fyllde Cajsa 10 år. Hon bjöd på en trevlig fest, med god mat och en egenkomponerad tårta, som hon hade gjort en ritning på långt tidigare. Garneringen, marsipanrosor, hade hon gjort själv och plockat de olika sorters bär hon kunde hitta i trädgården.
I lördags hade vi glädjen av att få ha James hos oss över natt. Jag hoppas och önskar, att våra barnbarn förstår vilken glädje de skänker oss.
I morgon bär det åter igen av till Forsheda, för då fyller en annan` liten´ flicka år :)


Jag har alltid varit fascinerad av stenar. Stenar som finns i naturen, men inte minst alla stenar, som finns i vår trädgård. Vilket enormt arbete som ligger bakom gångar, trappor och stengärdsgårdarna runt huset.
Speciellt en av trapporna, bara älskar jag. Den är så vacker med sina ojämna trappsteg och växterna som har rotat sig där. Det känns lite som att den leder till en sagovärld.
Detta berättade jag, för ett tag sedan för `Nettan´, och hon sa att hon kände likadant, för just den trappan. Det gjorde hon redan, som liten flicka, när hon var på besök hos Mormor och Morfar.
Så  `Nettan´, här kommer ett bildspel på `våra stenar´ och trappan, plus några stenar, från våra promenader.





  T.C.Y